Kuchnia hiszpaÅ„ska bazuje na specjalnoÅ›ciach regionalnych, przyrzÄ…dzanych z produktów typowych dla kuchni Å›ródziemnomorskiej. Wykorzystuje siÄ™ w niej miÄ™dzy innymi wiele rodzajów
ryb, owoców morza, a także
warzyw; popularna jest
oliwa z oliwek, które zbiera siÄ™ w licznych gajach. Charakterystyczne dla Hiszpanii sÄ… także podsuszane,
pikantne wędliny oraz
miÄ™so jagniÄ™ce i królicze, u nas przyrzÄ…dzane znacznie rzadziej. Każdy z regionów posiada swoje sztandarowe potrawy, niemniej jednak czÄ™sto można je spotkać w restauracjach caÅ‚ej Hiszpanii – jak choćby walencjaÅ„skÄ… paellÄ™, andaluzyjskie gazpacho, oÅ›miornicÄ™ po galicyjsku, baskijskie przekÄ…ski pintxos czy też kataloÅ„ski pan tumaca.
W Hiszpanii kultura jedzenia jest odmienna niż w Polsce i wiąże się to z odrębnym, typowo "południowym" trybem życia. Hiszpanie wiele czasu spędzają poza domem, nie jest więc dla nich niczym dziwnym chodzenie na śniadania do baru. Bar taki łączy zresztą funkcje kawiarni, piwiarni i restauracji, przy czym w zależności od pory dnia serwuje odpowiednie potrawy i wiktuały. Do dwunastej podaje się śniadania, z reguły na słodko, lecz można także poprosić barmana, by przygotował nam kanapkę z serem lub wybraną wędliną (na kontuarze często zobaczymy imadło przytrzymujące "za nogę" wielką, suszoną szynkę iberyjską).
Od dwunastej do szesnastej kuchnia podaje ciepłe potrawy; większość restauracji hiszpańskich serwuje tak zwane
menú del día, czyli stosunkowo przystÄ™pny cenowo – albo wrÄ™cz tani – obiad skÅ‚adajÄ…cy siÄ™ z dwóch daÅ„ (każde do wyboru z kilku), deseru – także do wyboru, pieczywa oraz napoju: woda, wino lub piwo. Po szesnastej kuchnia jest zamkniÄ™ta aż do wieczora, to znaczy do 20-21, kiedy to rozpoczyna siÄ™ podawanie kolacji. I w tym przypadku wiele lokali oferuje menú del día.
JeÅ›li chodzi o trunki, prócz sÅ‚ynnego zresztÄ… wina w Hiszpanii pija siÄ™ m.in.
sangríÄ™ – napój na bazie czerwonego wina i owoców, a także
sidrę (rodzaj jabłecznika) oraz piwo. Typową miarą piwa jest niewielka szklaneczka o nazwie
caña; w wielu regionach – zwÅ‚aszcza w okolicach Madrytu – dostaniemy do niego
tapa, czyli drobnÄ…, darmowÄ… przekÄ…skÄ™.
Tapas można też kupować; jest to najmniejsza porcja potrawy, jeśli nie liczyć jeszcze drobniejszych
pintxos – danek na jeden kÄ™s – z których sÅ‚ynie San Sebastián. WiÄ™ksze od tapas sÄ…
raciones; i jedne, i drugie składają się z jednego produktu lub potrawy (np. grillowane świńskie ucho, kalmary po rzymsku, kiełbaski w winie...). Jeszcze większą porcją są
platos combinados, które łączÄ… w sobie kilka produktów (krokiety, surówka, jajko sadzone, cielÄ™cina). "Wyżej w hierarchii" znajdujÄ… siÄ™ już dania z menú del día lub z karty.
Na deser, prócz owoców sezonowych i lodów, podaje siÄ™ różnego rodzaju
budynie i ciasta; co ciekawe, do deserów zalicza siÄ™ także
kawÄ™, która w Hiszpanii przyrzÄ…dzana jest znakomicie. Herbaty prawie siÄ™ nie pija.