» Wina Hiszpanii
     » Nazwy potraw - tÅ‚umacz.
     » Przystawki
     » Zupy
     » Dania
     » Desery
     » Inne


192.162.146.131 :: Kuchnia Hiszpańska
miércoles, 20 de febrero, 2019
Eleuterio, Nemesio, Peleo
    KUCHNIA HISZPAŃSKA   

 Kuchnia hiszpaÅ„ska bazuje na specjalnoÅ›ciach regionalnych, przyrzÄ…dzanych z produktów typowych dla kuchni Å›ródziemnomorskiej. Wykorzystuje siÄ™ w niej miÄ™dzy innymi wiele rodzajów ryb, owoców morza, a także warzyw; popularna jest oliwa z oliwek, które zbiera siÄ™ w licznych gajach. Charakterystyczne dla Hiszpanii sÄ… także podsuszane, pikantne wÄ™dliny oraz miÄ™so jagniÄ™ce i królicze, u nas przyrzÄ…dzane znacznie rzadziej. Każdy z regionów posiada swoje sztandarowe potrawy, niemniej jednak czÄ™sto można je spotkać w restauracjach caÅ‚ej Hiszpanii – jak choćby walencjaÅ„skÄ… paellÄ™, andaluzyjskie gazpacho, oÅ›miornicÄ™ po galicyjsku, baskijskie przekÄ…ski pintxos czy też kataloÅ„ski pan tumaca.

W Hiszpanii kultura jedzenia jest odmienna niż w Polsce i wiąże się to z odrębnym, typowo "południowym" trybem życia. Hiszpanie wiele czasu spędzają poza domem, nie jest więc dla nich niczym dziwnym chodzenie na śniadania do baru. Bar taki łączy zresztą funkcje kawiarni, piwiarni i restauracji, przy czym w zależności od pory dnia serwuje odpowiednie potrawy i wiktuały. Do dwunastej podaje się śniadania, z reguły na słodko, lecz można także poprosić barmana, by przygotował nam kanapkę z serem lub wybraną wędliną (na kontuarze często zobaczymy imadło przytrzymujące "za nogę" wielką, suszoną szynkę iberyjską).

Od dwunastej do szesnastej kuchnia podaje ciepÅ‚e potrawy; wiÄ™kszość restauracji hiszpaÅ„skich serwuje tak zwane menú del día, czyli stosunkowo przystÄ™pny cenowo – albo wrÄ™cz tani – obiad skÅ‚adajÄ…cy siÄ™ z dwóch daÅ„ (każde do wyboru z kilku), deseru – także do wyboru, pieczywa oraz napoju: woda, wino lub piwo. Po szesnastej kuchnia jest zamkniÄ™ta aż do wieczora, to znaczy do 20-21, kiedy to rozpoczyna siÄ™ podawanie kolacji. I w tym przypadku wiele lokali oferuje menú del día.

JeÅ›li chodzi o trunki, prócz sÅ‚ynnego zresztÄ… wina w Hiszpanii pija siÄ™ m.in. sangríÄ™ – napój na bazie czerwonego wina i owoców, a także sidrÄ™ (rodzaj jabÅ‚ecznika) oraz piwo. TypowÄ… miarÄ… piwa jest niewielka szklaneczka o nazwie caña; w wielu regionach – zwÅ‚aszcza w okolicach Madrytu – dostaniemy do niego tapa, czyli drobnÄ…, darmowÄ… przekÄ…skÄ™.

Tapas można też kupować; jest to najmniejsza porcja potrawy, jeÅ›li nie liczyć jeszcze drobniejszych pintxos – danek na jeden kÄ™s – z których sÅ‚ynie San Sebastián. WiÄ™ksze od tapas sÄ… raciones; i jedne, i drugie skÅ‚adajÄ… siÄ™ z jednego produktu lub potrawy (np. grillowane Å›wiÅ„skie ucho, kalmary po rzymsku, kieÅ‚baski w winie...). Jeszcze wiÄ™kszÄ… porcjÄ… sÄ… platos combinados, które łączÄ… w sobie kilka produktów (krokiety, surówka, jajko sadzone, cielÄ™cina). "Wyżej w hierarchii" znajdujÄ… siÄ™ już dania z menú del día lub z karty.

Na deser, prócz owoców sezonowych i lodów, podaje siÄ™ różnego rodzaju budynie i ciasta; co ciekawe, do deserów zalicza siÄ™ także kawÄ™, która w Hiszpanii przyrzÄ…dzana jest znakomicie. Herbaty prawie siÄ™ nie pija.

Ilość odwiedzin strony: 55092865 od 2005-11-01
Obecnie na stronie jest: 29 użytkowników
2000- © Hiszpania-online.com - Wszelkie prawa zastrzeżone