´╗┐
     » Wina Hiszpanii
     » Nazwy potraw - t┼éumacz.
     » Przystawki
     » Zupy
     » Dania
     » Desery
     » Inne


192.162.146.131 :: Kuchnia Hiszpańska
s├íbado, 19 de agosto, 2017
Agapio y Luis, Mag├şn
    KUCHNIA HISZPA┼âSKA   

 Kuchnia hiszpa┼äska bazuje na specjalno┼Ťciach regionalnych, przyrz─ůdzanych z produktów typowych dla kuchni ┼Ťródziemnomorskiej. Wykorzystuje si─Ö w niej mi─Ödzy innymi wiele rodzajów ryb, owoców morza, a tak┼╝e warzyw; popularna jest oliwa z oliwek, które zbiera si─Ö w licznych gajach. Charakterystyczne dla Hiszpanii s─ů tak┼╝e podsuszane, pikantne w─Ödliny oraz mi─Öso jagni─Öce i królicze, u nas przyrz─ůdzane znacznie rzadziej. Ka┼╝dy z regionów posiada swoje sztandarowe potrawy, niemniej jednak cz─Östo mo┼╝na je spotka─ç w restauracjach ca┼éej Hiszpanii – jak cho─çby walencja┼äsk─ů paell─Ö, andaluzyjskie gazpacho, o┼Ťmiornic─Ö po galicyjsku, baskijskie przek─ůski pintxos czy te┼╝ katalo┼äski pan tumaca.

W Hiszpanii kultura jedzenia jest odmienna ni┼╝ w Polsce i wi─ů┼╝e si─Ö to z odr─Öbnym, typowo "po┼éudniowym" trybem ┼╝ycia. Hiszpanie wiele czasu sp─Ödzaj─ů poza domem, nie jest wi─Öc dla nich niczym dziwnym chodzenie na ┼Ťniadania do baru. Bar taki ┼é─ůczy zreszt─ů funkcje kawiarni, piwiarni i restauracji, przy czym w zale┼╝no┼Ťci od pory dnia serwuje odpowiednie potrawy i wiktua┼éy. Do dwunastej podaje si─Ö ┼Ťniadania, z regu┼éy na s┼éodko, lecz mo┼╝na tak┼╝e poprosi─ç barmana, by przygotowa┼é nam kanapk─Ö z serem lub wybran─ů w─Ödlin─ů (na kontuarze cz─Östo zobaczymy imad┼éo przytrzymuj─ůce "za nog─Ö" wielk─ů, suszon─ů szynk─Ö iberyjsk─ů).

Od dwunastej do szesnastej kuchnia podaje ciep┼ée potrawy; wi─Ökszo┼Ť─ç restauracji hiszpa┼äskich serwuje tak zwane menú del día, czyli stosunkowo przyst─Öpny cenowo – albo wr─Öcz tani – obiad sk┼éadaj─ůcy si─Ö z dwóch da┼ä (ka┼╝de do wyboru z kilku), deseru – tak┼╝e do wyboru, pieczywa oraz napoju: woda, wino lub piwo. Po szesnastej kuchnia jest zamkni─Öta a┼╝ do wieczora, to znaczy do 20-21, kiedy to rozpoczyna si─Ö podawanie kolacji. I w tym przypadku wiele lokali oferuje menú del día.

Je┼Ťli chodzi o trunki, prócz s┼éynnego zreszt─ů wina w Hiszpanii pija si─Ö m.in. sangrí─Ö – napój na bazie czerwonego wina i owoców, a tak┼╝e sidr─Ö (rodzaj jab┼éecznika) oraz piwo. Typow─ů miar─ů piwa jest niewielka szklaneczka o nazwie caña; w wielu regionach – zw┼éaszcza w okolicach Madrytu – dostaniemy do niego tapa, czyli drobn─ů, darmow─ů przek─ůsk─Ö.

Tapas mo┼╝na te┼╝ kupowa─ç; jest to najmniejsza porcja potrawy, je┼Ťli nie liczy─ç jeszcze drobniejszych pintxos – danek na jeden k─Ös – z których s┼éynie San Sebastián. Wi─Öksze od tapas s─ů raciones; i jedne, i drugie sk┼éadaj─ů si─Ö z jednego produktu lub potrawy (np. grillowane ┼Ťwi┼äskie ucho, kalmary po rzymsku, kie┼ébaski w winie...). Jeszcze wi─Öksz─ů porcj─ů s─ů platos combinados, które ┼é─ůcz─ů w sobie kilka produktów (krokiety, surówka, jajko sadzone, ciel─Öcina). "Wy┼╝ej w hierarchii" znajduj─ů si─Ö ju┼╝ dania z menú del día lub z karty.

Na deser, prócz owoców sezonowych i lodów, podaje si─Ö ró┼╝nego rodzaju budynie i ciasta; co ciekawe, do deserów zalicza si─Ö tak┼╝e kaw─Ö, która w Hiszpanii przyrz─ůdzana jest znakomicie. Herbaty prawie si─Ö nie pija.

Ilo┼Ť─ç odwiedzin strony: 51831497 od 2005-11-01
Obecnie na stronie jest: 20 u┼╝ytkownik├│w
2000- © Hiszpania-online.com - Wszelkie prawa zastrze┼╝one