´╗┐
     » Wina Hiszpanii
     » Nazwy potraw - t┼éumacz.
     » Przystawki
     » Zupy
     » Dania
     » Desery
     » Inne


192.162.146.131 :: Kuchnia Hiszpańska :: Nazwy potraw - tłumacz.
s├íbado, 19 de agosto, 2017
Agapio y Luis, Mag├şn
    NAJPOPULARNIEJSZE POTRAWY KUCHNI HISZPA┼âSKIEJ

Przedstawiamy t┼éumaczenia nazw najpopularniejszych portaw kuchni hiszpanskiej. Je┼Ťli brakuje jakiej┼Ť wa┼╝nej pozycji - NAPISZ


PAELLA - danie na bazie ry┼╝u z dodatkiem owoców morza, mi─Ösa, warzyw
FIDEUA - tak jak paella, tylko na bazie makaronu
TORTILLA - omlet - zapiekanka z ziemniaków i jajek, cz─Östo z wieloma dodatkami

MARISCOS - DARY MORZA:
almejas - małże
caracoles - ┼Ťlimaki
gambas - krewetki
gambas al pil pil - krewetki w sosie czosnkowym
langosta - homar
pulpo - o┼Ťmiornica

PESCADO - RYBY:
anguila - w─Ögorz
arenque - ┼Ťled┼║
atún - tu┼äczyk
bacalao - dorsz
lenguado - sola
merluza - morszczuk
mero - halibut
pez espada - ryba miecz
platija - fl─ůdra
salmón - ┼éoso┼Ť
trucha - pstr─ůg

caviar - kawior
filete - filet
pescado ahumado - ryba w─Ödzona
pescado frito - ryba sma┼╝ona

SOPAS - ZUPY:
ajo blanco - ch┼éodnik na bazie migda┼éów, chleba i czosnku
caldo - rosó┼é, bulion
callos - flaki
consomé - potrawka
gazpacho - chłodnik pomidorowy
sopa de ajo - zupa czosnkowa
sopa de pescado - zupa rybna
sopa de verduras - zupa jarzynowa

CARNES - MI─śSA:
cerdo - wieprzowina
chuleta - kotlet
cochinillo asado - pieczone prosi─Ö
cocido castellano - sztuka mi─Ösa w jarzynach
conejo - królik
cordero - jagni─Öcina
costillas - ┼╝eberka
entrecot - antrykot
higado - w─ůtróbka
pollo - kurczak
ternera - ciel─Öcina

SPOSOBY PRZYRZ─äDZANIA POTRAW:
a la parilla - z rusztu
a la plancha - z blachy
al horno - z pieca
asado - pieczony
caliente - gor─ůcy
cocido - gotowany
dorado - przyrumieniony
estofado - duszony
frío - zimny
frito - sma┼╝ony
relleno - nadziewany

TAPAS - ZAK─äSKI:
albondigas - klopsiki w sosie
boquerones en vinagre - ┼Ťwie┼╝e sardele w marynacie
ensalada rusa - sałatka jarzynowa
huevos rellenos - jajka faszerowane
jamón serrano - szynka hiszpa┼äska (suszona)
patatas bravas - ziemniaki z ostrym sosem
queso manchego - ser hiszpański z prow. la mancha
salchichas picantes - kiełbaski pikantne

POSTRES & BEBIDAS - DESERY I NAPOJE:
coctél de frutas - sa┼éatka owocowa
flan - budyń
fruta natural - ┼Ťwie┼╝e owoce
helado - lody
pastel - ciasto
tarta - ciasto, ciastko

agua - woda
café con leche - kawa z mlekiem
café expresso - kawa z ekspresu
café solo - kawa czarna
chocolate - czekolada
te - herbata
zumo - sok

cava - szampan (wytwarzany w katalonii)
cerveza - piwo
champán - szampan
ginebra - d┼╝in
ron - rum
sangría - napój winny z owocami
sidra - jabłecznik
vino blanco - wino białe
vino dulce - wino słodkie
vino rosado - wino ró┼╝owe
vino seco - wino wytrawne
vino semiseco - wino pó┼éwytrawne
vino tinto - wino czerwone
vodka - wódka

VERDURAS - WARZYWA:
ajo - czosnek
cebolla - cebula
col - kapusta
coliflor - kalafior
habas - bób
judías verdes - fasolka szparagowa
patata - kartofel
pepino - ogórek
tomate - pomidor
zanahoria - marchew

FRUTAS - OWOCE:
aguacate - awokado
almendra - migdał
ciruela - ┼Ťliwka
dátil - daktyl
fresa - truskawka
grosella - porzeczka
higo - figa
limón - cytryna
mandarina - mandarynka
manzana - jabłko
melocotón - brzoskwinia
melón - melon
morela - albaricoque
naranja - pomarańcza
pera - gruszka
piña - ananas
plátano - banan
sandia - arbuz
uva - winogrono

INNE
aceite - oliwa
azúcar - cukier
bocadillo - kanapka
ensalada - sałatka
huevos revueltos - jajecznica
mahonesa - majonez
manteca - smalec
marmelada - marmolada
matequilla - masło
mostaza - musztarda
nata - ┼Ťmietana
pan - chleb
pimienta - pieprz
queso - ser (┼╝ó┼éty)
requesón - twaróg
sal - sól
tostada - grzanka
vinagre - ocet
yogur - jogurt

a

acaramelar – pokry─ç deser (np. flan) karmelem
acidular – zakwasi─ç lekko potraw─Ö sokiem z cytryny lub octem (vinagre) … agua acidulada - zimna woda zakwaszona sokiem z cytryny lub octem (vinagre) – zapobiega utracie koloru przez owoce w niej przechowywane
aderezar – zobacz: sazonar
adobar – w┼éo┼╝y─ç surowy produkt (szczególnie mi─Ösa) do adobo w celu konserwacji, zmi─Ökczenia lub nadania specyficznego smaku i/lub zapachu - adobo – mieszanka oleju (szczególnie z oliwek), wina czy octu, aromatycznych zió┼é i przypraw
a la crema – podawane ze ┼Ťmietan─ů lub beszamelem
albardar - zobacz enalbardar
al dente – optymalny moment przy gotowaniu makaronu kiedy jest jeszcze zwi─Öz┼éy (nie klei si─Ö) a jednocze┼Ťnie mi─Ökki
alinar - zobacz tez: sazonar, condimentar – przyprawianie ... dodanie do potrawy ró┼╝nych sk┼éadników w celu jej przyprawienia .. np. sól, pieprz, olej, ocet, cukier, ┼Ťmietana, itp. (alinar una ensalada)
amalgamar – bardzo dok┼éadne wymieszanie wszystkich sk┼éadników (nie zmiksowanie)
amasar – tworzy─ç lub wyrabia─ç ciasto mieszaj─ůc jego sk┼éadniki … g┼éownie m─ůk─Ö z ciecz─ů (woda, olej)
asar – pieczenie (g┼éownie mi─Ös) w piecu, ruszcie czy na p┼éycie na bazie w┼éasnego t┼éuszczu pieczonego mi─Ösa

b

bano maría – sposób gotowania lub utrzymania potraw w wysokiej temperaturze poprzez zanurzenie naczynia z potraw─ů w innym naczyniu z gor─ůc─ů wod─ů
batir – mieszanie sk┼éadników w celu ich po┼é─ůczenia z jednoczesnym efektem spienienia (batir huevos, claras, etc..)
blanquear – sparzy─ç lub wygotowa─ç w wodzie niektóre produkty w celu usuni─Öcia niepo┼╝─ůdanych w┼éa┼Ťciwo┼Ťci (np. goryczka)
brasear – dusi─ç .. gotowa─ç potraw─Ö ze wszystkimi dodatkami (sos, warzywa) pod przykryciem

c

chamuscar – celowe przypalenie lub opalenie nad otwartym ogniem sk┼éadników niektórych potraw
clarificar – oczyszcza─ç .. rafinowa─ç t┼éuszcze poprzez proces podgrzewania i filtrowania lub np. oczyszczanie roso┼éów czy galaretek ubitym bia┼ékiem (clara batida)
cocer – doprowadzi─ç do wrzenia
cocer – gotowa─ç - transformacja termiczna produktów w celu uzyskania potrawy
colar – cedzenie lub filtrowanie
colorear – nada─ç kolor ekstraktem z innych produktów (np. sokiem z owoców czy szafranem w przypadku ry┼╝u (paella))
colorear – tostowanie (osma┼╝anie) w celu nadania produktowi okre┼Ťlonego koloru
condimentar – zobacz: sazonar - condimento – sól lub zio┼éa w celu przyprawienia potrawy lub produktu wyj┼Ťciowego (np. mi─Ösa przed obróbk─ů)
confitar – gotowa─ç owoce w roztworze z wody i cukru
congelar – zamrozi─ç .. konserwowa─ç produkty w temperaturze poni┼╝ej 0 stopni C
curar – proces konserwacji polegaj─ůcy na suszeniu, soleniu czy w─Ödzeniu

d

desalar – odsalanie … umieszczenie solonego mi─Ösa w wodzie lub zimnym mleku
desangrar - umieszczenie mi─Ösa w wodzie lub zimnym mleku w celu usuni─Öcia resztek krwi
desbridar – usuwanie wszelkich elementów z pieczonego mi─Ösa które je utrzymywa┼éy w ca┼éo┼Ťci podczas pieczenia .. np. sznurków, klamerek czy szpilek (broquetas)
desgrasar – usuwanie t┼éuszczu z sosu lub roso┼éu (polecam po┼éo┼╝enie na powierzchni papieru kuchennego lub usuniecie ┼éy┼╝k─ů po sch┼éodzeniu w lodówce)
deshuesar – usuniecie ko┼Ťci z mi─Ösa (hueso – ko┼Ť─ç)
desleir – dodanie p┼éynu który zapobiegnie formowaniu si─Ö grudek z m─ůki lub ┼Ťci─Öcie ┼╝ó┼étek w niektórych potrawach
desollar – usuni─Öcie skóry z królika, zaj─ůca czy jagni─Öcia
despojar – pozostawienie mi─Ösa bez resztek wn─Ötrzno┼Ťci, g┼éowy, nóg, etc. szczególnie w przypadku kur i kurczaków
dorar – umieszczenie na krótki okres pieczeni powleczonej mlekiem w celu uzyskania z┼éocistego koloru
dorar – te┼╝, szybkie sma┼╝enie na silnym ogniu (saltear) w celu przyz┼éocenia potrawy mi─Ösnej (co┼Ť w stylu przygotowania ┼╝eberek do bigosu)

e

emborrachar – borracho – pijak … nas─ůczenie deseru (ciasta) sokiem z owoców, likierem, koniakiem czy winem
embridar – czynno┼Ť─ç maj─ůc─ů na celu utrzymanie mi─Ösa w jednolitej ca┼éo┼Ťci w procesie pieczenia (zobacz desbridar)
empanar – panierowanie … w Hiszpanii cz─Östo robi si─Ö to zast─Öpuj─ůc m─ůk─Ö mlekiem lub rozpuszczonym mas┼éem + roztrzepane jajko + tarta bulka
enalbardar - ciekawe i stosunkowo niedawne s┼éowo w kuchni hiszpa┼äskiej. W regionie Castilla León, szczególnie w Prowincji Segovia, enalbardar u┼╝ywane jest jako osiod┼éanie os┼éa czy mu┼éa z jednoczesnym przymocowaniem ┼éadunków, które ma transportowa─ç. Dzisiaj, u┼╝ywa si─Ö tego terminu w kuchni okre┼Ťlaj─ůc panierk─Ö z m─ůki, jaj i innych sk┼éadników stosowan─ů do sma┼╝enia produktów “rebozados”. Enalbardar jest czynno┼Ťci─ů najbardziej zbli┼╝on─ů do polskiej panierki np. jak przy przygotowaniu schabowych przed sma┼╝eniem
enalbardar – te┼╝ ... pokrycie mi─Ösa (szczególnie dziczyzny) listkami s┼éoniny lub boczku w celu unikni─Öcia wysuszenia w procesie gotowania czy pieczenia
encostrar - w┼éo┼╝y─ç “costrones” do potrawy … “costrones” to kawa┼éki chleba sma┼╝one lub tostowane.
enfondar - wy┼éo┼╝enie s┼éonin─ů i warzywami naczynia w którym b─Ödzie si─Ö brasear (dusi─ç) mi─Öso czy warzywa
enfondar – te┼╝ w cukiernictwie, wy┼éo┼╝enie foremki (blachy) ciastem … jak przy przygotowaniu sernika
ensartar – nadzienie mi─Ösa na szpilk─Ö (broqueta) w celu pieczenia z rotacja (jak kurczaki na ro┼╝nie) (grill)
escabechar – sposób konserwacji (szczególnie mi─Ös) polegaj─ůcy na umieszczeniu w escabeche tzn. adobo (nie zapomnie─ç o listkach laurowych)
escaldar – sposób (s─ů ró┼╝ne) na utrwalenie koloru okre┼Ťlonej potrawy lub usuniecie silnego lub gorzkiego smaku
escalfar – utrzymanie potrawy w temperaturze bliskiej wrzeniu bez doprowadzenia do niego (polski odpowiednik pyrkotania)
escamar – czyszczenie ryby z ┼éusek
escarchar – pokrycie ciasta cukrem pudrem
escarchar – te┼╝, pokrycie brzegu kieliszka czy szklanki cukrem (bia┼éko z jajka, cukier, lodówka)
espalmar – podobne do rozbijania schabu w przygotowaniu schabowych
espolvorear – chodzi o posypanie sproszkowanej substancji w formie “deszczu” … np. posypywanie stolnicy m─ůk─ů
espumar – usuni─Öcie za pomoc─ů sitka szumowin z potraw gotowanych (aby zapobiec powstawaniu szumowin w roso┼éach mi─Ösnych, polecam zanurzenie mi─Ösa w momencie wrzenia wody)
estofar – duszenie, wolne gotowanie/sma┼╝enie … np. przy przygotowaniu tzw. estofado … naszego gulaszu z dodatkiem pokrojonych warzyw. Dodam, ┼╝e ma┼éy dodatek wina zmi─Ökcza meso.
eviscerar – wypatroszenie np. kurczaka … visceras – wn─Ötrzno┼Ťci, zobacz despojar
exprimir – wycisn─ů─ç .. np. sok z owoców

f

filetear - wycinanie filetów z ryby czy mi─Ösa
flamear - opalanie kury w celu pozbawienia resztek piór lub prosiaka w celu usuni─Öcia szczeciny które pozosta┼éy po „obdarciu” piór
flamear – podpalenie likworu na potrawie
forrar – np. nat┼éuszczenie formy do pieczenia z jednoczesnym wy┼Ťcieleniem pergaminem (np. przy pieczeniu babki)
freír - sma┼╝y─ç

g

gabardina(r) – nie istnieje takie s┼éowo w castellano ale .. a┼╝ si─Ö prosi (to mój wymys┼é). Gabardina to po polsku.. jesionka ale gambas en gabardina (krewetki w jesionce) to inna sprawa. Gabardine tworzy si─Ö mieszaj─ůc m─ůk─Ö pszenn─ů z suchymi dro┼╝d┼╝ami i wod─ů najlepiej gazowan─ů. Wszystko nale┼╝y dobrze roztrzepa─ç (batir), nast─Öpnie zanurza─ç krewetki w tym roztworze, po czym sma┼╝y─ç bardzo krótko na „weso┼éym” ogniu i w du┼╝ej ilo┼Ťci oleju. Nie s─ů to krewetki „rebozadas” .
glasear – pokrycie ciasta (ciastek) cukrem pudrem lub marmolad─ů
gratinar – tostowanie górnej cz─Ö┼Ťci potrawy np. zapiekanki
guarnecer – poda─ç dodatki do potrawy g┼éównej … guarnición – sk┼éadniki które towarzysz─ů potrawie g┼éównej (ziemniaki, surówki, etc. ..) te┼╝ elementy ozdoby (pietruszka, sa┼éata, marchew).

h

hervir – gotowanie w temperaturze 100 stopni C

l

lardear – owini─Öcie kawa┼éka mi─Ösa listkami s┼éoniny … patrz: enalbardar
ligar – otrzymanie jednolitej konsystencji z kilku sk┼éadników które ┼é─ůcz─ů si─Ö bardzo trudno (st─ůd zapewne hiszpa┼äska nazwa ... flirtowania)
lustrar – otrzymanie b┼éyszcz─ůcej powierzchni np. ciast (np. p─Ödzlowanie bia┼ékiem sernika przed wyj─Öciem z piekarnika)

m

macerar– umieszczenie pokrojonych owoców w zalewie z cukrem, winem, likworem, etc. .. w celu otrzymania owoców o smaku zalewy
macerar – pozostawi─ç surow─ů sztuk─Ö mi─Ösa lub dziczyzny w miejscu suchym i przewiewnym w celu jej zmi─Ökczenia
manir – pozostawi─ç mi─Öso w zalewie zio┼éowej lub w soli i zio┼éach na kilka godzin przed obróbk─ů (np. duszeniem)
marear – zobacz: rehogar
mechar – faszerowanie sztuki mi─Ösa paskami s┼éoniny za pomoc─ů - mechadora – specjaln─ů ig┼éa do mechar
mezclar – mieszanie sk┼éadników za pomoc─ů ┼éy┼╝ki czy miksera. Nie jest to ligar.
moldear – umieszczenie przygotowanej potrawy w formie (brytfanka) aby uzyska┼éa form─Ö tej┼╝e (np. przy wyrobie pasztetu czy galarety)
montar – ubijanie np. piany lub ┼Ťmietany … czasami termin okre┼Ťlaj─ůcy przygotowanie dania w momencie podania na stó┼é
mortificar – zobacz: macerar

p

pasar – zobacz: colar ale te┼╝ przepu┼Ťci─ç przez cos (sitko, wygniatacz ziemniaków na puree)
punto – wg. obiektywnych kryteriów … moment w gotowaniu lub sma┼╝eniu który odpowiada najlepszej jako┼Ťci potrawy
purgar – obróbka produktów w celu autooczyszczenia (np. ┼Ťlimaki umieszczone w s┼éonej wodzie wyrzucaj─ů z muszli ziarnka piasku)

r

rallar – rozdrabnia─ç na tarce
rebajar – wa┼ékowa─ç ciasto
rebozar – obtoczenie produktu w m─ůce i roztrzepanym jajku przed sma┼╝eniem (bez bu┼éki tartej) np. boquerones rebozados
reducir – gotowanie na wolnym ogniu w celu wyparowania wody i uzyskania potrawy bardziej skondensowanej
reforzar – dodanie do sosu lub zupy dodatku, który zintensyfikuje smak lub kolor (np. Vegeta czy skondensowany barszcz z buraków)
rehogar – sma┼╝enie mi─Ösa na ma┼éym ogniu nie dopuszczaj─ůc do przysma┼╝enia
rizar – dekorowa─ç brzeg ciastka czy tortu

s

salar – umieszczenie mi─Ösa w soli lub roztworze soli i saletry (jak nasze szynki) w celu zaprawy i konserwacji salazón – czynno┼Ť─ç salar
salpimentar – proces przygotowania (przyprawienia) i powtórnego gotowania potrawy mi─Ösnej z u┼╝yciem soli i pieprzu
saltear – sma┼╝enie produktu (mi─Ösa czy warzywa) na t┼éuszczu na silnym ogniu ci─ůgle mieszaj─ůc w celu unikni─Öcia przypalenia ... powinno si─Ö uzyska─ç przyrumienienie produktu
sazonar – marynowanie patrz: condimentar
sofreír – podsma┼╝y─ç krótko na t┼éuszczu

t

trinchar – krojenie mi─Ösa w kawa┼éki uzyskuj─ůc np. filety
trufar – faszerowanie sk┼éadnikami na bazie trufy


Czytano 242373 razy Opublikował: Admin Data utworzenia: 2 Październik 2005 Data aktualizaji 19 Sierpień 2017
Ilo┼Ť─ç odwiedzin strony: 51831502 od 2005-11-01
Obecnie na stronie jest: 18 u┼╝ytkownik├│w
2000- © Hiszpania-online.com - Wszelkie prawa zastrze┼╝one